Sähköauton lataus - Huomio nämä seikat sähköauton lataamisessa!

Suomi

Esimerkkilaskelma: Luoton ollessa 10.000 € ja takaisinmaksuajan 5 vuotta on kuukausierä 232,5 €. Kuukausierä sisältää 5 € kuukausittaisen laskutuslisän ja 90 € avausmaksun (fees). Lainan kokonaiskustannus on tällöin 13 951 €. Nimelliskorko on 12,60 % ja todellinen vuosikorko 14,9 % (ARP interest rate). Luotonmyöntäjät tekevät lainatarjouksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella 4,19 % - 20 % välillä. Laina-aika vaihtelee 1-20 vuoden välillä. Lainasummat 2000 € - 60.000 €, tarjottu lainasumma voi olla pienempi tai suurempi kuin haettu lainasumma.

Yhteistyökumppanit

Sähköauton lataus

Ladattavat sähköautot ja hybridit ovat osa modernia liikkumista, ja niiden suosio kasvaa jatkuvasti ympäri maailmaa, mukaan lukien Suomi. Sähköauton lataus on prosessi, jossa sähköautoon siirretään energiaa ulkoisesta lähteestä, kuten latausasemasta tai kotilatauspisteestä. Tämä voi tapahtua joko julkisilla latauspisteillä tai omatoimisesti kotona asennetun latausjärjestelmän kautta.

Latausvaihtoehtoja on useita riippuen tarpeistasi ja sähköautosi ominaisuuksista. Pikalatausasemat tarjoavat nopean vaihtoehdon matkan varrella, kun taas tavalliset latausasemat voivat olla parempi valinta yön yli kestävään lataukseen. Kotilatauspistekin voi olla tehokas ja mukava ratkaisu, mikäli haluat ladata autosi kotona.

Energiankulutus ja latauskustannukset vaihtelevat riippuen monista tekijöistä, kuten sähköauton mallista, akun kapasiteetista ja käytettävän sähkön hinnasta. Suomessa keskimääräinen sähköauton energiaintensiteetti on noin 15-25 kWh / 100 km. Sähkö auton lataukseen maksaa kuluttajalle keskimäärin noin 20-30 senttiä kilowattitunnilta, riippuen siirtohinnoista ja muista tekijöistä. Kattavan tiedon hankkiminen latausmahdollisuuksista ja -kustannuksista auttaa sinua hyödyntämään sähköautoilun mahdollisuudet parhaalla mahdollisella tavalla.

Sähköauton lataus yleisesti

Sähköautojen yleistyessä on tärkeää ymmärtää, kuinka sähköauton lataus toimii ja mitä vaihtoehtoja on tarjolla. Eri latausasemien tyypit sekä akun kapasiteetti vaikuttavat latausprosessiin.

Latauksen perusteet

Lataamisen ymmärtäminen alkaa lataustehon ja -ajan tunnistamisesta. Tavallinen kotitalouspistoke tarjoaa hitaamman latauksen, mutta erilliset latausasemat nostavat tehoa merkittävästi. Tyypillisesti sähköautojen lataustehot vaihtelevat 3,7kW ja 22 kW välillä.

Latausasemien tyypit ja standardit

Latausasemien osalta on olemassa erilaisia standardoitukin liitintyyppejä; yleisin Euroopassa on Type 2. Latausasemat tarjoavat asiakkaidensa käyttöön erilaisia lataamisen nopeuksia, ja niissä käytetään usein moninapaista pistoliitintä tehokkaamman latauksen mahdollistamiseksi.

Sähköauton akun kapasiteetti ja lataaminen

Akku on sähköauton sydän, ja sen kapasiteetti määrittää kuinka pitkälle pääset yhdellä latauksella. Latauksen nopeus ja akun kesto riippuvat myös akun koosta ja latausaseman tehosta. Suurin osan latauksesta voidaan suorittaa kotona, mutta matkan varrella sähköauto voi vaatia lisälatausta.

Kotilataus

Kotilataus on kätevä tapa varmistaa sähköautonne toimintavalmius jokapäiväisessä käytössä. Voit ladata auton akun turvallisesti omassa kodissanne, mikä tuo merkittävää lisäarvoa sähköautoiluun.

Kotilatauksen asennus ja vaatimukset

Kotona lataamista varten tarvitset asennettavan latausaseman. Latausaseman asentamiseen vaaditaan ammattilaisen suorittama sähköasennus, jossa huomioidaan sähköverkon kapasiteetti ja turvallisuus. Laitteen valinnassa kannattaa huomioida sen type, kuten suurempitehoinen tai siirrettävä latausasema, riippuen lataustarpeestasi.

Kotona lataamisen hyödyt ja mahdollisuudet

Kotilataus tarjoaa useita etuja, kuten mukavuuden ja kustannustehokkuuden. Kotona voit ladata sähköautosi yön yli, mikä tarkoittaa, että auto on aina valmis lähtöön. Älykkäiden latausasemien avulla voit optimoida latausajankohdat ja hyödyntää esimerkiksi edullisempaa yösähköä. Tämä lisää lataamisen joustavuutta. Samalla kotilataus on ympäristöystävällinen tapa tukea vihreää liikkuvuutta.

Julkiset latauspisteet

Kun tarvitset latausta matkan päällä, julkiset latauspisteet tarjoavat kätevän ratkaisun. Ne ovat sijoitettu strategisesti autoteiden, kauppakeskusten ja parkkihallien läheisyyteen.

Julkisten latauspisteiden kattavuus

Julkisten latauspisteiden verkosto Suomessa kasvaa jatkuvasti. Voit löytää sopivat latauspisteet koko maasta palveluista kuten Latauskartta, joka päivittää aktiivisesti toimivia latausasemia. Erilaisia latausstandardit, kuten CCS (Combined Charging System), mahdollistavat eri automerkkien latauksen.

Latauksen maksullisuus ja hintavertailu

Monet julkiset latauspisteet tarjoavat sekä maksuttomia että maksullisia palveluita. Ilmaiset latauspisteet löytyvät usein kauppakeskuksista, mutta useimmiten ne tuottavat vain 11 tai 22 kWh virtaa, joten ne eivät ole optimaalisia pitkän matkan latauksiin. Maksullisten latauspisteiden hinta vaihtelee, joten on suositeltavaa vertailla eri latauspisteiden kustannuksia.

Julkisten latauspisteiden käyttö ja RFID

Julkisten latauspisteiden käyttäminen saattaa edellyttää tunnistautumista, joka voidaan tehdä RFID-tunnisteella. RFID-tunnisteiden saaminen voi vaatia ennakkotilausta tai ne voi noutaa latauspalveluita tarjoavan yrityksen aulapalvelusta. Esimerkiksi Virta tarjoaa sovelluksen, jonka avulla latauspisteellä tunnistautuminen ja latauksen maksaminen sujuu helposti.

Lataustavat ja latausteknologia

Sähköauton latauksessa on monia vaihtoehtoja, joista jokaisella on omat erityispiirteensä. Lataustapa ja -teknologia vaikuttavat siihen, miten nopeasti ja tehokkaasti voit ladata autosi akun tyhjästä täyteen.

Pikalataus ja sen ominaisuudet

Pikalatauksen avulla sähköauton akku ladataan nopeasti. Pikalatauksessa latausteho voi olla esimerkiksi Suomessa yleisesti jopa 43 kW, mikä mahdollistaa akun nopean lataamisen. Kun kyseessä on pikalataus, voit ladata akun tyhjästä jopa 80 prosenttiin nopeasti, kertaa kohden kestäen tyypillisesti 20 minuuttia tunnin verran. Tämä lataustapa on erityisen hyödyllinen pitkillä matkoilla, missä aika on arvokasta.

Latauskaapeleiden ja pistokkeiden erilaisuus

Eri latauskaapelit ja pistokkeet vaikuttavat sähköauton latausnopeuteen. Tyypillisesti käytössä on joko kiinteästi latausasemaan yhdistetty kaapeli tai irrotettava kaapeli. Latauskapeleiden tyypit riippuvat latausstandardista, kuten SFS-EN 62196-2, joka määrittää käytettävän pistokkeen tyypin. On tärkeää varmistaa, että autosi ja latausaseman pistoke ovat yhteensopivia, onko käytössäsi sitten Mode 2, Mode 3 tai Mode 4 -latauskaapeli. Kotioloissa lataustehot voivat vaihdella yleensä 3,7 kW ja 22 kW välillä autosta ja latausasemasta riippuen, kun taas julkisissa latauspisteissä tehokkaampi lataus on mahdollista.

Sähköautoilun taloudellisuus ja ekologisuus

Sähköautojen yleistyessä on tärkeää ymmärtää niiden lataamisen kustannukset ja ympäristövaikutukset. Lataaminen ja sähköautojen käyttö ovat taloudellisia sekä ekologisia valintoja, kun ymmärrät, miten sähköautoa ladataan ja miten se vaikuttaa ympäristöön.

Sähköautojen latauksen kustannukset

Sähköautoa ladataan usein kotona, ja tämä toimii yleensä taloudellisesti, sillä kotilataus on edullisempaa kuin julkisilla latausasemilla lataaminen. Kotilatauspisteen asentaminen taloyhtiön pihalle voi vaatia alkuinvestointia, mutta latauskustannuksissa säästyy pitkällä tähtäimellä. Jos sinulla on työpaikalla mahdollisuus ladata sähköautoa, voit hyödyntää myös sitä, sillä monessa paikassa tämä onnistuu jopa ilmaiseksi tai hyvin edullisesti.

Esimerkiksi, sähköauton kulutus voi olla 25 kWh/100 km ja jos sähkö maksaa 20 senttiä/kWh, tulee sadan kilometrin ajamisen hinnaksi vain viisi euroa. Lisäksi, kun käyttää autoa säännöllisesti ja ladataan vain tarvittava määrä, sähköautoilun kustannukset pysyvät alhaisina.

Ympäristövaikutukset ja sähköautojen tulevaisuus

Sähköautoilun ekologisuus on merkittävä etu. Sähköautojen päästöt ovat merkittävästi pienemmät kuin perinteisten polttomoottoriautojen, erityisesti jos sähkö on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä. Tämä vähentää ilmastovaikutuksia ja ilman saastumista – autosi ei siis pelkästään toimi, vaan se myös edistää puhtaampaa ympäristöä. Tulevaisuudessa sähköautojen määrän lisääntyessä myös latausinfrastruktuuri paranee, mikä tekee sähköautoilusta entistä käytännöllisempää.

Kun yhä useampi ihminen valitsee sähköauton, latauspisteitä tulee olemaan enemmän esimerkiksi kauppakeskuksissa, työpaikoilla ja julkisilla paikoilla. Tämä lisää mukavuutta ja joustavuutta ladattaessa, ja onnistuu vaivattomammin. Ympäristön kannalta on myös hyvä, että sähköautoilun edistämiseksi sähköautojen latausverkoston kehittämiseen panostetaan entistä enemmän.