Sähköauto - Kannattaako vaihtaa sähköautoiluun?

Suomi

Esimerkkilaskelma: Luoton ollessa 10.000 € ja takaisinmaksuajan 5 vuotta on kuukausierä 232,5 €. Kuukausierä sisältää 5 € kuukausittaisen laskutuslisän ja 90 € avausmaksun (fees). Lainan kokonaiskustannus on tällöin 13 951 €. Nimelliskorko on 12,60 % ja todellinen vuosikorko 14,9 % (ARP interest rate). Luotonmyöntäjät tekevät lainatarjouksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella 4,19 % - 20 % välillä. Laina-aika vaihtelee 1-20 vuoden välillä. Lainasummat 2000 € - 60.000 €, tarjottu lainasumma voi olla pienempi tai suurempi kuin haettu lainasumma.

Yhteistyökumppanit

Sähköautot

Sähköauto on nykyajan vastaus puhtaampaan liikkuvuuteen. Se on auto, joka käyttää voimanlähteenään sähkömoottoria, ja tässä teknologiassa Suomi on ollut viime aikoina etunenässä. Erikoisteknologia mahdollistaa huippunopean 800V latauksen, ja voit löytää markkinoilta useita sähköautoja, jotka tulevat eri merkeiltä ja hintaluokilta, taaten näin monipuoliset vaihtoehdot sinulle.

Kun harkitset sähköauton hankkimista, sinun tulisi ottaa huomioon akkuteknologia, toimintamatka, latausinfrastruktuuri ja hinta. Vertailemalla eri vaihtoehtoja löydät sähköauton, joka sopii juuri sinun tarpeisiisi ja elämäntyyliisi. Suomalaisilla teillä näkee yhä useammin sähköautoja, mikä on osoitus siitä, että sähköautoilu on kasvanut viime vuosina suuresti.

Täyssähköautojen rinnalla markkinoilla on myös ladattavia hybridejä ja kevythybridejä, jotka tarjoavat vaihtoehtoisen tavan hyödyntää sähköä osana ajamista. Tämä monimuotoisuus sähköautoilun maailmassa tarkoittaa, että voit valita sellaisen sähköisen ajoneuvon, joka sopii parhaiten juuri sinun päivittäisiin tarpeisiisi, mm. pituuden toimintamatkasta ja latausnopeudesta riippuen.

Sähköauto – Kannattaako polttomoottoriauto vaihtaa sähköautoon?

Kun harkitset polttomoottoriauton vaihtoa sähköautoon, muutamia keskeisiä tekijöitä on syytä pohtia. Taloudellisuus on yksi tärkeimmistä, ja vuosi 2024 on tuonut mukanaan merkittäviä edistysaskelia sähköautoilun kustannustehokkuudessa.

Käyttökulut:

  • Sähköautojen lataaminen on yleensä edullisempaa kuin fossiilisten polttoaineiden ostaminen.
  • Ylläpito: Sähköauto sai vähemmän liikkuvia osia, mikä alentaa huollon ja korjausten kustannuksia.

Hankintakulut:

  • Vaikka sähköautot voivat olla kalliimpia hankkia, niiden hinnat ovat laskussa, ja usein on saatavilla valtion tukia ja verohelpotuksia.

Ympäristövaikutukset:

  • Sähköautojen päästöt ovat perinteisiä polttomoottoriautoja alhaisemmat, mikä tukee Suomen pyrkimyksiä vähentää liikenteen hiilidioksidipäästöjä.

Ajokokemus:

  • Sähköautot tarjoavat hiljaisen ja sileän ajon, mikä voisi parantaa päivittäistä ajokokemustasi.

Vuodessa ajokilometrien määrä voi vaikuttaa myös päätökseen. Jos ajat harvoin tai lyhyitä matkoja, sähköauton edut voivat kertyä hitaammin. Toisaalta, jos ajat paljon, säästöt polttoaine- ja ylläpitokuluissa voivat kasvaa nopeasti.

Vertaile sähköautojen ja polttomoottoriautojen kustannuksia, ja mieti, sopisiko sähköauto sinun tarpeisiisi paremmin. Ottaen huomioon muuttuvat taloudelliset tekijät ja Suomessa parantuvan latausinfrastruktuurin, sähköauton hankinta voi olla viisas pitkän tähtäimen valinta.

Sähköautojen verotus Suomessa

Sähköautojen verotuksessa Suomessa on tapahtunut merkittäviä muutoksia viime vuosina, jotka vaikuttavat sekä uusien että käytössä olevien autojen verokustannuksiin.

Verotuksen Muutokset 1.10.2021 Alkaen

1. lokakuuta 2021 jälkeen ensirekisteröityjen täyssähköautojen ajoneuvoveron perusvero on kokenut korotuksen. Tämän muutoksen seurauksena nykyisin joudut maksamaan enemmän veroa, jos ajoneuvosi on otettu käyttöön mainitun päivämäärän jälkeen. Alunperin ajoneuvoveron päiväkohtainen määrä oli 0,146 euroa, mutta korotuksen jälkeen määrä nousi 0,324 euroon päivässä.

Tulevat Verotusmuutokset

1. lokakuuta 2023 alkaen ajoneuvoveron perusveron odotetaan kasvavan entisestään. Sähköautojen käyttäjille tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että mikäli autosi on ensirekisteröity 1. lokakuuta 2021 tai sen jälkeen, seuraavasta verotusajanjaksosta alkaen kohtaat suuremman vuotuisen verotaakan.

Autoveron Laskeminen

Vastapainona ajoneuvoveron korotuksille hallitus on poistanut uusien täyssähköautojen autoveron vuoden 2022 alusta. Tämä on alentanut uusien täyssähköautojen hintoja keskimäärin noin 1500 eurolla, mikä on suuri helpotus auton hankinnassa. Edellä mainittu muutos koskee nimenomaan autoveroa uuden täyssähköauton ostotilanteessa, mikä on osa Suomen pyrkimyksiä rohkaista ympäristöystävällisempien ajoneuvojen käyttöönottoa.

Sähköautojen latauspisteet yleistyvät vauhdilla

Sähköautojen latausinfrastruktuuri kehittyy nopeasti, ja on tärkeää ymmärtää muutoksen vauhti ja miten se vaikuttaa sähköautoiluun.

Täyssähköautojen teknologinen kehitys

Täyssähköautojen tekninen kehitys on ollut nopeaa viime vuosina, mikä näkyy niin autojen toimintasäteessä kuin latausteknologiassakin. Vuonna 2024 näet yhä useampia autoja, jotka tarjoavat pidemmän toimintamatkan yhdellä latauksella. Tämä täyssähköautojen ominaisuus parantaa niiden houkuttelevuutta käyttäjille, jotka haluavat siirtyä pois fossiilisista polttoaineista.

Latausasemien saatavuus

Latausasemien määrä on kasvanut Suomessa ja muualla maailmassa. Esimerkiksi Caruna mainitsee, kuinka suunnitelmissa on lisätä latauspisteitä erityisesti Prisma- ja S-market -myymälöiden yhteyteen, mikä tekee lataamisesta vaivattomampaa tavallisille kuluttajille.

Akkuteknologia ja kestävyys

Akkujen kehitys on avainasemassa sähköautojen yleistymiselle, sillä kestävämmät ja tehokkaammat akut mahdollistavat pidemmät matkat ilman latausta. On huomionarvoista, että litiumakkuja käytetään nykyään laajasti, mutta hankintaketjuihin liittyy eettisiä ja ympäristöön liittyviä haasteita.

Sähköautojen lataustavat

Lataustavat vaihtelevat peruslatauspisteistä, jotka tarjoavat hitaamman latauksen, nopeisiin ja suurteholatauspisteisiin, jotka lyhentävät latausaikaa huomattavasti. Sinulle on tarjolla nopeasti yleistyviä latausvaihtoehtoja, jotka tukevat sähköautojen käyttöä päivittäisessä elämässä Suomessa.

Sähköautoilun verotus

Sähköautojen verotukseen Suomessa vaikuttavat erilaiset verot, kuten autovero ja ajoneuvovero. Tämä verotus vaikuttaa hankintahinnan lisäksi myös omistamisen kokonaiskustannuksiin.

Hankintahinnat ja omistamisen kokonaiskustannukset

Täyssähköautojen hankintaa Suomessa on tuettu useilla verohelpotuksilla, mikä on alentanut auton hankintahintaa. Ensimmäistä kertaa käyttöön otetuissa täyssähköautoissa autoveroa ei ole peritty, mutta tilanne on muuttumassa. Esimerkiksi uusiin täyssähköautoihin on luvassa ajoneuvoveron perusveron korotus, joka on 65 euroa vuodessa 1.10.2023 jälkeen rekisteröidyille autoille.

Tuki- ja kannustejärjestelmät

Hallitus on luonut useita tuki- ja kannustejärjestelmiä sähköautojen käyttöönoton edistämiseksi. Tällaiset järjestelmät voivat vähentää autojen omistamisen kuluja ja rohkaista kuluttajia siirtymään vähäpäästöisempiin vaihtoehtoihin. Käytännössä tällaisten järjestelmien verotus voi muuttua, joten on tärkeää pysyä ajan tasalla verotukseen liittyvissä muutoksissa.

Käyttövoimavero ja muut ajoneuvoverot

Suomessa sähköautojen omistamiseen liittyen maksetaan käyttövoimaveroa, joka on merkittävästi alhaisempi kuin fossiilisia polttoaineita käyttävien ajoneuvojen vastaava vero. Edellä mainitun autoveron korotuksen ohella, ajoneuvoveron perusteena olevia lukuja saatetaan tarkistaa, mikä voi vaikuttaa vuotuiseen veron määrään. Autoveroa ei kuitenkaan peritä uusilta täyssähköautoilta, mikä tekee niistä hankintahinnaltaan edullisempia verrattuna perinteisiin polttomoottoriautoihin.

Sähköautoilun tulevaisuus Suomessa

Tulevaisuudessa voit odottaa näkeväsi yhä enemmän täyssähköautoja Suomen teillä, kun hallitus kannustaa sähköautoilun kasvuun ja asettaa ilmastopolitiikassaan kunnianhimoisia tavoitteita.

Sähköautojen markkinaennusteet

Vuoteen 2030 mennessä sähköautojen markkinoiden odotetaan kasvavan merkittävästi Suomessa. Tällä hetkellä täyssähköautojen osuus on vain pienen pieni, 0,35 prosenttia, mutta ennusteiden mukaan lukumäärä tulee kasvamaan. Esimerkiksi, pieni uusi sähköauto voi maksaa noin 3 000-5 000 euroa enemmän kuin vastaava bensiiniauto vuonna 2030. Sähköautojen hankinta voi olla vain pieni lisäinvestointi verrattuna perinteisempiin vaihtoehtoihin, erityisesti kun ajatellaan pitkäaikaista säästöä polttoainekuluissa.

Hallituksen linjaukset ja ilmastostrategia

Suomen hallitus on linjannut selkeästi tavoitteitaan sähköautoilun edistämiseksi. Se sisältää muun muassa verotuksen keventämistä sähköautoille, mikä tekee niiden hankinnasta houkuttelevamman vaihtoehdon. Hallitus pyrkii myös kiihdyttämään sähköautokannan kasvua asettamalla tavoitteeksi 600 000-700 000 sähköauton liikennekäyttö Suomessa vuoteen 2030 mennessä. Tämä on yhteydessä laajempaan ilmastostrategiaan, joka koskee fossiilittoman liikennepolitiikan edistämistä ja pyrkimystä vähentää hiilipäästöjä. Verotus on myös yksi työkaluista, jonka avulla hallitus voi suunnata autoilun kestävämpään suuntaan.