Auton katsastus - Tarkista katsastusaika ilmaiseksi!

Lue vinkit auton katsastukseen. Lue myös miten löydät autosi katsastusajan ilmaiseksi!

Suomi

Esimerkkilaskelma: Luoton ollessa 10.000 € ja takaisinmaksuajan 5 vuotta on kuukausierä 232,5 €. Kuukausierä sisältää 5 € kuukausittaisen laskutuslisän ja 90 € avausmaksun (fees). Lainan kokonaiskustannus on tällöin 13 951 €. Nimelliskorko on 12,60 % ja todellinen vuosikorko 14,9 % (ARP interest rate). Luotonmyöntäjät tekevät lainatarjouksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava nimelliskorko voi vaihdella 4,19 % - 20 % välillä. Laina-aika vaihtelee 1-20 vuoden välillä. Lainasummat 2000 € - 60.000 €, tarjottu lainasumma voi olla pienempi tai suurempi kuin haettu lainasumma.

Yhteistyökumppanit

Auton katsastus

Auton katsastus on tärkeä osa liikenneturvallisuutta ja ajoneuvon ylläpitoa. Se on säännöllisesti toistuva menettely, jonka tavoitteena on varmistaa, että ajoneuvosi täyttää tieliikennelain asettamat turvallisuus- ja ympäristövaatimukset. Katsastuksessa tarkastetaan muun muassa autosi rakenteet, varusteet ja toimintakunto. Tämä prosessi on suunniteltu tunnistamaan mahdolliset ongelmat ja puutteet, jotka voivat vaarantaa sekä sinun että muiden tienkäyttäjien turvallisuuden.

Suomessa ajoneuvon katsastusaikataulu määräytyy ajoneuvon iän ja käyttöönottoajankohdan mukaan, ja ensimmäinen katsastus tulee suorittaa yleensä neljän vuoden kuluttua käyttöönotosta. Tämän jälkeen katsastus on suoritettava määräajoin, joista saat tarkempaa tietoa Traficomin verkkopalvelusta. Varaamalla katsastusajan verkosta voit usein säästää aikaa ja rahaa, ja saat valittua sinulle parhaiten sopivan ajankohdan palvelun tarjoajan aikataulusta.

On myös tärkeää huomata, että katsastus ei ole pelkästään pakollinen vaatimus, vaan se tarjoaa sinulle mahdollisuuden varmistaa, että ajoneuvosi on turvallinen käyttää. Katsastuksen yhteydessä saat arvokasta tietoa autosi kunnosta ja mahdollisista tarvittavista huoltotoimenpiteistä. Ajoneuvon katsastuksen aikana saatat tarvita myös päästömittausta, jos auto on otettu käyttöön vuonna 1978 tai sen jälkeen. Katsastuksen suorittaa valtuutettu katsastustoimipaikka, ja siitä saat raportin, joka kertoo ajoneuvosi tilasta ja mahdollisista korjaustarpeista.

Milloin katsastus tulee suorittaa?

Ajoneuvosi katsastusaika määräytyy sen iän ja käyttöönottovuoden perusteella. Tiettyjen määräaikojen kuluessa on tärkeää suorittaa määräaikaiskatsastus lakien edellyttämällä tavalla.

Katsastusajankohdat ja määräaikaiskatsastus

Määräaikaiskatsastus tulee suorittaa ensimmäisen kerran, kun ajoneuvo on ollut käytössä neljä vuotta. Tämän jälkeen katsastukseen on hakeuduttava kahden vuoden välein aina kymmenen vuoden ikään asti. Kymmenen vuoden jälkeen ajoneuvo on katsastettava vuosittain. Viimeistä katsastusajankohtaa ei tule ylittää, jotta ajoneuvo säilyttäisi liikennekelpoisuutensa.

Ensikatsastus ja sen määräajat

Uuden ajoneuvon ensikatsastus suoritetaan yleensä neljän vuoden kuluttua käyttöönotosta. Tämä antaa sinulle mahdollisuuden ajaa uutta ajoneuvoasi ilman välitöntä katsastustarvetta voit nähdä täsmälliset tiedot ja tarkistaa seuraavan katsastusajankohdan verkossa Traficomin sähköisistä palveluista. Voit myös hakeutua katsastukseen aikaisemmin, mutta viimeistään määräpäivänä sinun tulee varmistaa, että katsastus on suoritettu.

Näin tarkistat ajoneuvosi katsastusajan

Tietäen tarkalleen, milloin ajoneuvosi tulee katsastaa, säästät itsesi yllätyksiltä ja vältät turhat sakot. Katsastusaikaan liittyvät tiedot ovat helposti saatavilla ja ne voi tarkistaa muutamalla klikkauksella.

Katsastusajan selvittäminen

Voit selvittää ajoneuvosi seuraavan katsastusajan kätevästi Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tarjoamien palveluiden kautta.

  • Siirry Traficomin Oma asiointi -palveluun, jossa voit kirjautumisen jälkeen tarkastaa ajoneuvosi tiedot.
  • Katsastusajan voit myös löytää ajoneuvon rekisteröintitodistuksen teknisestä osasta tai katsastustodistuksesta.

Viimeinen katsastuspäivä

Ajoneuvon tulee olla katsastettu viimeistään tietyllä päivämäärällä, joka ilmoitetaan rekisteröintitodistuksessa.

  • Viimeinen katsastuspäivä määräytyy ajoneuvokohtaisesti, ja se voi vaihdella ajoneuvon iän ja käytön mukaan.
  • Mikäli epäilet ajoneuvosi katsastusajankohdan paikkansapitävyyttä, tarkista tiedot aina virallisista lähteistä.

Muistathan, että oikea-aikainen katsastus varmistaa liikenneturvallisuuden sekä autosi moitteettoman kunnon.

Katsastusprosessi ja -vaatimukset

Kun saat autosi katsastukseen, on tärkeää ymmärtää prosessin vaiheet ja mitä katsastuksessa vaaditaan. Katsastuksen tavoitteena on varmistaa ajoneuvon turvallisuus ja ympäristöstandardien noudattaminen.

Mitä katsastuksessa tarkistetaan

Kun tuot autosi katsastettavaksi, katsastaja tarkistaa ajoneuvon monia eri osa-alueita. Näihin kuuluvat auton valaisimet, renkaat, jarrut, ohjauslaitteet ja alusta. Lisäksi tarkastetaan päästöt sekä varmistetaan, että autolla on voimassa oleva liikennevakuutus. Katsastuksen aikana katsotaan myös, että ajoneuvon rekisterissä olevat tiedot vastaavat sen fyysistä kuntoa. Tarkan luettelon siitä, mitä katsestukessa tarkistetaan, on hyvä tarkastaa ennen katsastukseen menoa.

Katsastuksen läpäiseminen

Katsastuksessa läpäiseminen edellyttää, että ajoneuvosi on hyväksytty kaikissa tarkastetuissa kohdissa. Jos autossa havaitaan puutteita, saat korjauskehotuksen. Korjauskehotuksessa annetun ajan puitteissa puutteet on korjattava, minkä jälkeen ajoneuvo tulee esittää uudestaan jälkitarkastukseen. Onnistuneen katsastuksen jälkeen auto on taas valmis liikenteeseen turvallisesti. Autosi katsastusväli riippuu sen iästä ja käyttövoimasta, mutta yleisesti ottaen uudemmat autot katsastetaan harvemmin, ja vanhemmat useammin – jopa kerran vuodessa.

Usein kysyttyä katsastuksesta

Kun lähestyt autosi katsastusajankohtaa, on hyvä olla perillä prosessin yksityiskohdista. Katsastuksen uusiminen ja myöhästyminen ovat yleisimpiä aiheita, joita asiakkaat pohtivat.

Katsastuksen uusiminen

Katsastuksen uusiminen on tärkeää liikenneturvallisuuden ylläpitämiseksi. Katsastus on suoritettava määräajoin, joka riippuu ajoneuvosi iästä ja tyypistä. Voit katsastaa autosi milloin tahansa ennen määräpäivää; joissakin tapauksissa jopa kuukausia etukäteen. Esimerkiksi uuden henkilöauton ensimmäinen katsastus on kolmen vuoden päästä rekisteröinnistä, ja tämän jälkeen katsastus on vuosittainen.

Katsastuksesta myöhästyminen

Jos myöhästyt katsastuksesta, autoasi ei saa käyttää liikenteessä myöhästymispäivän jälkeen. Myöhästyminen voi myös johtaa lisämaksuihin ja voi tarvita katsastaa ajoneuvosi mahdollisimman pian. Jos ajoneuvo on myöhässä katsastuksesta, on erityisen tärkeää varata katsastus ilman tarpeetonta viivytystä.